Alergatul nu arde grasimile!!!

Asa cum ai auzit. Alergatul nu arde grasimile. (sau nu le arde cel mai eficient) E discutia pe care am purtat-o cu cei de la grupa azi.

Mesajul pe care il transmit tuturor de o vreme incoace.
Pai de ce nu arzi grasimi in alergare?
E simplu. In 80-90% din cazuri cei ce alearga sunt la o intensitate prea mare a efortului.
Acum sa intram putin in zona „stiintifica”. Doar putin.
Pai stim asa: Avem doua mecanisme energetice
1. Aerob (in prezenta oxigenului)
2. Anaerob (il lipsa oxigenului)
Suna cam dubios „in lipsa oxigenului? Pai oxigenul nu e necesar pe moment. Iar latenta sistemului „anaerob” este limitata. Dar sa revenim la grasimi si lucruri simple.

Sistemul „aerob” foloseste lipidele ca sursa de energie. Adica energia produsa in sistemul „aerob” provine in procent majoritar din grasimi.
E bine de stiut ca niciunul din aceste doua sisteme energetice nu vor functiona 100% individual si ca acela ce are un procent majoritar de implicare in efort, va capata numele specific activitatii. Respectiv aerob sau anaerob.
Informatiile astea le primim de la toate device-urile cu monitorizare cardiaca.

Procente din ritmul cardiac si zonele de efort. Sunt zonele alea afisate pe culori carora multi dintre noi nu le acordam importanta.

Ei… trebuie sa stii ca sistemul aerob este majoritar intr-o activitate fizica pana pe la 70% din capacitatea cardiovasculara si incepe sa fie eficient pe la un 60%.

Deci exista un prag inferior si unul superior unde oxidarea „aeroba” are loc. Despre celelalte mecanisme energetice si actiunea lor am sa explic doar ca procentul de grasimi consumat in efort este net inferior. Chiar daca numar de calorii se poate sa fie net superior. Atunci cand tu te-ai urcat pe banda cu ideea de a arde grasimile, incearca sa nu uiti de ce esti acolo si ramai in zona de ardere a grasimilor 60-70%. Chiar si cu un numar de calorii mai mic, vei avea mai multe grasimi consumate. Atunci cand alergi, cu siguranta pulsul depaseste 75-80% din capacitatea de efort si intensitatea va merge catre zona „anaeroba” (mai putine grasimi si mai multa energie rapida)

Bineinteles ca sunt atatea metode ce promit arderi masive de grasimi prin efecte metabolice, EPOC, etc. Dar noi ne raportam la cea mai eficienta oxidare aeroba.

Pe scurt:
– Vrei sa arzi grasimile? Keep it low (cardio)
– Vrei sa iti imbunatatesti capacitatea de efort? Sa alergi mai mult? Go hard or go home (high intensity)

Dar intotdeauna aminteste-ti de ce esti acolo si urmeaza-ti obiectivul in sensul dorit!

Ne vedem la sala!

P.S.

H.R. max: 220- Varsta, (formula cea mai simpla pentru 100% din capacitatea cardiovasculara) you do the maths!

Adaugă la favorite Legătură permanentă.

Comentariile sunt închise.